Distributie riem/ketting

Wat is een distributieriem/ketting en wanneer moet deze vervangen worden?

De explosieve kracht van de verbranding van brandstof zorgt er voor dat de cilinders van de motor met kracht naar benden worden gedrukt. De cilinders zijn met een stang bevestiging aan een krukas. Door de op- en neergaande beweging van de cilinders wordt de krukas in beweging gebracht. De krukas drijft de bovenliggende nokkenas aan doormiddel van de distributieriem/ketting. Door de distributieriem/ketting gaat de nokkenas draaien. Deze nokkenas opent de in- en uitlaatkleppen. Deze kleppen zorgen er voor dat er lucht, of een combinatie van lucht en een brandstofmengsel, wordt aangevoerd en dat uitlaatgas wordt afgevoerd.

Een distributieriem is een precisieonderdeel en is gemaakt van rubber en heeft een zwarte kleur. Om te voorkomen dat de distributieriem doorslipt heeft men de riem voorzien van ‘tanden’. De tanden van de distributieriem vallen in de tandwielen van de nokkenas en de krukas. Hierdoor kan de overbrenging tussen de krukas (onderzijde motor) en de nokkenas (bovenzijde motor) in principe zonder doorslippen plaatsvinden. Dit is van groot belang omdat de nokkenas de kleppen exact op het juiste moment moet openen anders functioneert de motor niet goed.

Een distributieketting is gemaakt van gehard staal en ziet er uit als een fietsketting. Daarom heeft de ketting olie nodig voor de smering. Op tijd verversen van de motorolie draagt bij aan de levensduur van de distributieketting. Groot verschil met de distributieriem is dat de riem meestal aan de buitenzijde van het motorblok zit en de distributieketting in de motor zit. Tegenwoordig zijn er ook distributieriemen die in de olie lopen (lagere weerstand) en dus in het motorblok zitten.

Het vervangen van de distributieriem/ketting is belangrijk voor de levensduur van de motor.

Indien de riem/ketting niet op tijd vervangen wordt is de kans op motorschade groot met vaak als gevolg dat er een veel duurdere reparatie dient plaats te vinden. Voorkomen is beter dan genezen!

Vaak geeft de fabrikant van de auto aan wanneer de distributieriem vervangen dient te worden. Onze ervaring is dat het wel eens voorkomt dat de riem eerder vervangen dient te worden. Voor een distributieketting wordt over het algemeen geen termijn voor vervanging aangegeven. De praktijk wijst uit dat de kettingen ook vervangen dienen te worden.

Het vervangen van de distributieriem of ketting is specialisten werk. Wij hebben de kennis en het gereedschap in huis om betaalbaar deze gecompliceerde reparatie voor u uit te voeren.

Meer informatie of afspraak maken?